Loading...
Voorste kruisband operatie 2017-07-06T13:21:11+00:00
Gescheurde voorste kruisband

Gescheurde voorste kruisband hond; Laterale teugel of TTA rapid

Een gescheurde voorste kruisband is één van de meest voorkomende oorzaken van ernstige kreupelheid van de achterpoot bij de hond. De kreupelheid kan heel snel ontstaan na een trauma, maar we zien ook vaak dat het geleidelijk ontstaat en dan plotseling kan verergeren na normale belasting van de poot. Het kan voorkomen bij elk ras, op elke leeftijd en ook bij katten. Bij ongeveer 30% van de patiënten zien we dat uiteindelijk ook de andere knie problemen krijgt. Een gescheurde voorste kruisband leidt tot een minder stabiel gewricht. Uiteindelijk resulteert dit in kreupelheid, gewrichtsontsteking en mogelijk beschadiging van de menisci.

De diagnose van een gescheurde voorste kruisband kan gesteld worden aan de hand van de zogenaamde schuifladentest. Soms is het beter om dit onder narcose te doen omdat dan de spieren wat slapper zijn. Door middel van röntgenfoto’s kunnen we eventuele andere oorzaken van kreupelheid en de verdere conditie van het kniegewricht onderzoeken.

De behandeling van een gescheurde voorste kruisband kan conservatief met rust, medicijnen en eventueel fysiotherapie maar onze voorkeur gaat uit naar een chirurgische behandeling. Dit kan bij ons doormiddel van een laterale teugel of met de TTA Rapid methode. Tevens wordt dan het gewricht geopend, goed geïnspecteerd en eventueel opgeschoond. De resultaten na een knie operatie zijn op langere termijn aanzienlijk beter.

Op onze praktijk doen wij de laterale teugelmethode en de TTA Rapid.

voorste kruisband operatie

Voorste kruisband operatie

Laterale teugelmethode:

Al jaren voeren wij deze operatie uit . Bij deze methode wordt er een kunstband geplaatst aan de buitenzijde van de knie. Bij de meeste honden plaatsen wij een dubbele teugel aan de buitenkant en soms plaatsen we een extra teugel aan de binnenzijde. De kosten van de laterale teugelmethode liggen tussen de 600 en 800 euro.

TTA Rapid:

De meeste specialisten hebben bij zwaardere honden een voorkeur voor een andere methode, bijvoorbeeld de TTA Rapid. Bij de TTA Rapid methode wordt er een titanium kooi geplaatst in het onderbeen. Hierdoor verandert de krachtwerking in de knie en wordt de knie gestabiliseerd. De kosten van de TTA Rapid liggen tussen de 1300 en 1500 euro. De TTA Rapid operatie wordt op onze praktijk uitgevoerd samen met dierenarts Paul van der Heijden.